Alle vil gjerne ha en lydig hund, og det er også viktig at hunden adlyder og ikke er helt uregjerlig. Å lære hunden å sitte stille, er nyttig i mange sammenhenger.

Start tidlig

dog4Hunden lærer best når den er en valp. Selvsagt kan man lære en gammel hund nye triks, men da tar det lenger tid. Det er uansett viktig å være tålmodig, for hunder har ulike personligheter. Ikke alle har like stor interesse for å lære. Gjør opplæringen til en lek for valpen, slik at den har det morsomt mens den lærer. Prøv å unngå forstyrrelser når dere trener, ellers mister valpen konsentrasjonen. Finn et rolig sted for å trene, og bruk klikker og godbiter under treningen.

Ikke rop sitt

Hunden forstår ikke ordet sitt når den begynner å lære. Det kan ta tid før den lærer ordet, så vær tålmodig. Start enkelt, og belønn hunden når den setter seg. Bare stå stille og vent til valpen setter seg. Når den gjør det, klikker du med klikkeren, og gir valpen en godbit samtidig som du roser den. Få valpen til å reise seg igjen, enten ved å kaste en godbit foran den, eller ved å kaste en leke bortover gulvet. Så venter du til den setter seg igjen, og gjentar rutinen med å klikke og belønne den. Fortsett å trene til hunden skjønner poenget, og setter seg rett etter at den har spist godbiten du kastet bortover gulvet.

Lær hunden ordet

dog5Når hunden setter seg av seg selv, begynner du å lære den ordet sitt. Da sier du ordet sitt enten rett før hunden setter seg, eller med det samme den setter seg ned. Det kreves mange gjentakelser før hunden forstår, men tålmodighet lønner seg. Nå er det viktig at du gjør treningen mange steder, slik at hunden lærer å sitte både i huset og ikke minst utendørs. Gjenta ordet gang på gang når den setter seg, og si gjerne ordet sitt når hunden setter seg av seg selv, selv utenom treningen. Lær den å forbinde ordet sitt med å sitte.

Belønn hunden

Det er viktig å belønne hunden. Dersom du bare bruker godbiter under opplæringen og ikke senere, lærer hunden at det ikke lønner seg å sette seg. Hvis den vet den får noe, blir den lydigere, så ha alltid noen godbiter i lomma for å belønne den, også etter at den har lært seg å sitte på kommando.