dog11Hunderasen chihuahua er ganske liten av vekst, men det betyr ikke at den er pinglete og pysete. En chihuahua kan være veldig tøff, selv om den i hovedsak brukes som selskapshund. Hundens begrensede størrelse gjør at den egner seg fint som familiehund også i et lite hus eller en leilighet.

Chihuahuaens historie

Chihuahua er en gammel hunderase som stammer fra Mellom-Amerika. Mest sannsynlig er den en etterkommer av aztekernes hunder, såkalte Toltec-hunder. Aztekerne så på chihuahuaen som hellig, men det hendte også at de spiste den. Den kunne bli ofret til gudene, men den ble også brukt som en lykkebringer. Hunderasen ble offisielt registrert i 1884, da turister begynte å kjøpe med seg chihuahuaer hjem. Turistene brakte hunden til USA på slutten av 1800-tallet, men det antas at hunden kom til Europa allerede på 1500-tallet. Da ble den brakt over havet av spanske conquistadorer. Men selv om hunden kom til Europa ganske tidlig, ble den ikke utbredt her før på slutten av 1940-tallet. Chihuahua ble ikke populær i Norge før på 1970-tallet, selv om de første chihuahuaene kom til Norge rundt 1960.

Chihuahuaen blir mer og mer populær

dog12Chihuahua blir en stadig mer populær hunderase. Det skyldes kanskje først og fremst at mange kjendiser eier en slik hund. Miniatyrhunder blir ofte båret rundt i vesker, og til og med kledd opp i fine klær, og de brukes som et statussymbol. Denne populariteten har også økt hundens verdi. En chihuahua med god stamtavle kan koste mer enn 25 000 kroner.

Hundens anatomi

Chihuahua er en kompakt og muskuløs hund som samtidig er veldig liten. Den har et rundt, epleformet hode, trekantede oppreiste ører, kort snute og bredt ansatte øyne. Halen bæres ofte i en bue over hundens rygg. Hunden har korte bein, små poter og lange klør. Det finnes både langhårede og korthårede varianter av hunden, og den finnes i mange fargekombinasjoner. Hunden veier mellom 0,5 og 5 kilo, og er 16-20 cm høy. En chihuahua kan bli inntil 16 år gammel.

Hundens lynne

dog13En chihuahua må ha god oppdragelse, ellers kan den bli gneldrete. Hunden er ofte sosial av seg, og kan også brukes som vakthund. Den er kanskje ikke stor, men den er tøff og den kan gi mye lyd fra seg. Hunden er livlig og selvstendig, og den viser ofte stor hengivenhet til eierne, selv om den kan være mer usikker på fremmede. En chihuahua er ikke spesielt godt egnet til småbarn.