I nesten halvparten av alle norske hjem bor det et kjæledyr. Selv om katt fortsatt er det mest populære, kommer hund inn på en suveren andreplass. Hundens popularitet gjør at det avles mye på hund, og vi er i dag i en situasjon der det finnes flere kjæledyr enn det finnes gode hjem. Har du tenkt å skaffe deg hund, kan adopsjon derfor være et godt alternativ.

Slik foregår adopsjonsprosessen

cute dog in the parkØnsker du å adoptere et nytt familiemedlem er det enklest å ta direkte kontakt med en kennel som driver med omplassering av hunder. Slike kenneler finnes det flere av over hele landet. Alle som arbeider med omplassering av dyr er veldig opptatt av at dyrene skal få gode, trygge og langvarig hjem, så du må regne med at de stiller mange spørsmål. Det er ikke sånn som på amerikansk film, at du bare kan stikke innom kennelen, peker på en skjønn liten hundevalp og tar den med deg hjem.

Før du får tildelt en hund er det viktig at du er klar over ansvaret hundehold medfører. Det vil også ofte bli stilt krav om at du holder kontakt med kennelen, og oppdaterer dem på hundens helse og utvikling. I tillegg må du tegne veterinærforsikring på hunden før du får ta den med hjem. De fleste kenneler krever også et adopsjonsgebyr, dette er primær for å unngå useriøse henvendelser.

Dette er hundene som blir omplassert

dog and girl at the beachEn vanlig misforståelse er at hunder som adopteres bort ofte kommer fra en tøff bakgrunn. At de har blitt tatt fra eieren på grunn av mishandling eller vannskjøtsel, og derfor kan ha store atferdsproblemer. Sånn er det definitivt ikke. De aller fleste hunder som blir omplassert kommer fra gode, kjærlige hjem og er vant til å bli elsket. Årsaken til at mennesker må gi fra seg kjæledyrene sine er som regel alvorlig sykdom, dødsfall, skilsmisse, allergi eller flytting.

Hundene som omplasseres kommer i alle størrelser, raser og alder. De enkleste hundene å adoptere bort, og de som flest har lyst på, er små hunder og hundevalper. Men hvis du ikke har et ekstremt høyt aktivitetsnivå og bare er på jakt etter en god venn og kammerat, kan en eldre hund være akkurat det du trenger.

Dette må du tenke på før du adopterer

  • En hund blir normalt mellom 10 og 15 år, så tenk langsiktig.
  • Ha en plan for hva du skal gjøre med hunden når dere reiser bort på ferie og lignende.